Blog (laten) schrijven

Illustratie bij Blog laten schrijven
©detekstschrijvers

Blog laten schrijven of zelf doen? Voor je daarover beslist zijn er wat zaken die je moet weten, wetenswaardigheden waardoor je blog effectiever over het web zwerft.

Geschiedenis blog

Vanaf 1994, na de wereldwijde introductie van het wereld wijde web, ontstond de mogelijkheid om persoonlijke berichten in chronologische volgorde op een webpagina te presenteren. Het duurde nog jaren voor het woord blog voor het eerst werd gebruikt. Pas met het verschijnen van gratis software om websites eenvoudig als blog in te richten (zoals WordPress, Blogger en Postleaf) werd het een uiterst populair medium om meningen of diensten onder de aandacht te brengen. Na de introductie van WEB 2.0 in 2010 konden er bovendien reacties op worden achtergelaten. Nu zijn blogs veelal een vast onderdeel van een website, met een functie die enigszins valt te vergelijken met die van een nieuwsbrief. 

Blog en een URL

Blogs krijgen sinds het begin van de opmars (in de url) een tijdsaanduiding mee, de bezoeker krijgt zo bovenaan in een menu het meest recente bericht te zien. Ook kan je blogberichten categorieën (hoofdstukken) en tags (kernwoorden) meegeven. Deze zijn als permanente link ook zichtbaar in de url; zodoende kan op een archiefpagina op deze onderverdelingen worden gezocht. Let wel: een teveel aan categorieën maakt zo’n pagina natuurlijk wel onoverzichtelijk.

Plaats in het menu

Het maximale aantal menu items schommelt rond de zeven: meer kunnen we er niet onthouden. De meeste aandacht ligt bij het eerste en laatste deel van je menu; daar kan je met de plaatsing van het blog rekening mee houden. Het logische gegeven dat de meest geïnteresseerde lezers de onderzijde van een pagina bereiken valt natuurlijk ook te gebruiken; stem je informatie daarop af. 

Koppeling met sociale media

Dubbele (of overgenomen) inhoud wordt door Google waarschijnlijk niet gewaardeerd, anders is het als je een blogbericht via een plugin ook op gekoppelde sociale media aan je lezers aanbiedt. Het aantal reacties op je post aldaar draagt bij aan de vindbaarheid op een zoekmachine; het laat dan ook zien dat er voor lezers relevante teksten worden geleverd.    

Noodzakelijke Plugin

Als je site is gebouwd in WordPress zou je eigenlijk de Yoast SEO plugin moeten installeren. Die plugin stelt de schrijver van een artikel in staat om tot een juiste verdeling van de zoektermen te komen. Ook attendeert Yoast je onder andere op het gebruik van actieve taal en de minimale hoeveelheid woorden, interne en externe links en benaming van afbeeldingen. Allemaal zaken waar Google ook naar kijkt.  

resultaat in Yoast
©detekstschrijvers – Yoast resultaat van deze pagina

Zoekwoorden

Kies bijvoorbeeld hier branche gerelateerde zoekwoorden en analyseer welke voor je stukje (dus lezer) het meest effectief zijn. Kijk ook hoe collega’s een onderwerp benaderen en doe het diepgravender. De effectiviteit van een zoekwoorden onderzoek moet trouwens ook niet worden overdreven, als het goed is weet jij het best waar je lezers behoefte aan hebben. Wel is het zo dat uit je onderzoek kan blijken dat er over een onderwerp (zoekwoord) zoveel geschreven is dat nog een artikel niets toe zal voegen aan je vindbaarheid.

Blog (laten) schrijven

Begin gewoon met schrijven, het hoeft niet in 1 keer goed. Een schets volstaat. Je proeflezer geeft tenslotte aan wat er onduidelijk is en dus beter kan. Laat dus je opzet aan anderen lezen en verwerk hun opmerkingen.

  • wissel de zinslengte af, dat leest minder monotoon;
  • plaats tussenkopjes, de meeste mensen scannen;
  • illustreer met rechtenvrije afbeeldingen;
  • verander naar aanleiding van je zoekwoorden onderzoek de tijdsgebonden url in een vindbare, dus voorzien van een categorie;
  • maak een opsommende samenvatting.

Blog laten schrijven of zelf doen? Het simpele feit dat je deze regel nog leest maakt duidelijk dat wij weten hoe je effectief een blog schrijft.

Meer weten?.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *