AI en creativiteit: “De geest moet zich ongestoord over het object kunnen buigen om de parel af te scheiden.” -Virginia Woolf-

Afbeelding van Het Meisje met de Parel en een door AI gegenereerde afbeelding dat er op lijkt
Vermeer versus AI

Het onderwerp van de 17e eeuwse Nederlandse schilder Vermeer lijkt een draaiende beweging naar de kijker te maken, waardoor de toeschouwer op een intelligente manier bij het schilderij Het Meisje met de Parel betrokken raakt. De ooglijn iets diagonaal, dit ondersteunt de beweging. Door de wat geopende mond lijkt het ook alsof het meisje op het punt staat iets uit te spreken. Haar vochtige, net wat te rode lippen zorgen daarbij voor een sensueel aanzien. Dit zijn volgens mij de compositorisch het meest in het oog springende eigenschappen van het intiem kleine schilderij. En juist DIE ontbreken na het AI (artificiële intelligentie) programma Midjourney deze opdracht te hebben gegeven:  “Modern version of The Girl with the Pearl Earring by Vermeer.” 

TUSSENKOMST (AI en creativiteit)

Dat AI in staat is om toch tot zo’n levendig hedendaags resultaat te komen is niet minder dan opmerkelijk. AI is in al zijn/haar/hen verschijningsvormen een variatie op Shelley’s Frankenstein; met materiaal afkomstig uit diverse bronnen naar schoonheid streven om uiteindelijk een monster te scheppen. Een mooi en nuttig maar ontzielt monster dat in vele verschijningen tot ons zal komen. 

AUTEURSRECHT

In januari 2023 hebben drie kunstenaars een rechtszaak aangespannen tegen Stability AI, Midjourney en DeviantArt, waarbij ze beweren dat deze bedrijven de rechten van miljoenen artiesten hebben geschonden door AI-tools te trainen met vijf miljard afbeeldingen zonder toestemming van de makers. 

Zelf met afbeeldingen aan de slag: surf naar Midjourney en maak via ‘join the beta’ een account aan. Copyright kan er niet aan worden ontleend omdat het resultaat niet gemaakt is door een mens, waardoor dan ook DE GEEST ontbreekt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *