FAQ

Jacob van de tekstschrijvers in gesprek met schrijver Jules Deelder. Afbeelding ter ondersteuning van pagina over tarieven tekstschrijvers.
Jules Deelder (†) vraagt raad aan tekstschrijver Jacob, na dit gesprek schreef hij z’n beste werk.

Over tarieven tekstschrijvers, aanpak, auteursrecht en stageplaatsen

Q Tarieven tekstschrijvers? 

Tarieven volgens enquête beroepsvereniging
laag tarief tekstschrijver25 – 50
midden tarief tekstschrijver75
hoog tarief tekstschrijver100 – 150

Tarieven tekstschrijvers: de helft van de tekstschrijvers rekent tussen de 50,- en 75,- euro per uur. Meer dan een derde vraagt gemiddeld 87,50. De rest declareert minder dan 50,- of meer dan 100,-. Gemiddeld wordt er 75,- per uur gerekend. Criteria om een ‘goede tekstschrijver’ te definiëren zijn lastig samen te stellen. Toch, kenmerken zijn volgens ons: 

creativiteit: maakt dus geen gebruik van stockfoto’s om een tekst te illustreren, trekt niet voor de hand liggende verbanden, vindt originele oplossingen en invalshoeken; 

ervaring: zorgt voor goede, vertrouwde opdrachtgevers; 

SEO vaardigheden: voor online teksten is kennis van zoekmachineoptimalisatie noodzakelijk;   

prijsstelling: niet goedkoop, want bijscholing, blauwe brieven en verzekeringen;

snelheid: een ervaren tekstschrijver zal z’n tekst sneller bij elkaar pennen dan een beginnende, 250 woorden per uur lijkt ons redelijk;  

spelling: correcte spelling, levendig taalgebruik;

waardering: serieuze opdrachtgevers zijn bereid serieuze bedragen te betalen.   

Q Tarieven tekstschrijvers… vertel

Voor verschillende werkzaamheden hebben we ook verschillende tarieven.

-Redigeren: 50,- per uur

Wij letten hierbij ondermeer op: ambachtelijk taalgebruik, accenten, argumenten, grammatica, herhalingen, interpunctie, mannelijk of vrouwelijk (voorbeeld: logé = vrouwelijk, logee = mannelijk). Ook controleren wij je tekst op opbouw, passief taalgebruik, samenvoegingen (voorbeeld: alle twee, allebei, onder meer, te allen tijde), verwijzingen (dat, deze, die, hij, zij), zinloze bijwoorden en overbodige bijvoeglijk naamwoorden. 

-Terugkerende opdrachten: 60,- per uur

Geef ons onderwerpen en wij schrijven jouw nieuwsbrieven of columns, compleet met feiten over je branche.

-Tekstschrijven: 80,- per uur

-Webteksten: 85,- per uur

‘Google’ is gevoelig voor het gebruik van “sleutelwoorden”: een frequentie van meer dan 5% wordt gezien als ‘spam’ en zal je ‘ranking’ geen goed doen. Sleutelwoorden in de paginatitel daarentegen worden logischerwijze juist wél gewaardeerd. Woorden die de inhoud van je pagina treffend omschrijven kun je het beste aan het begin en aan het einde van een pagina gebruiken. Maar er is meer

-Conceptontwikkeling: 90,- per uur

Een originele invalshoek is essentieel voor bijvoorbeeld het introduceren van een nieuw product.

-Studententarief

Wij begrijpen ook wel dat bier voor gaat en omdat je in het café geen korting krijgt, krijg je dat bij ons. Voor het omtoveren van studentenspelling naar foutloos Nederlands gelden daarom speciale tarieven. Denk aan 25% korting.

Q Hoe gaan de tekstschrijvers te werk, wat is hun aanpak?

Na een inventariserend gesprek sturen wij de geïnteresseerde een vrijblijvende offerte waarin we de doelstellingen, planning en de kosten omschrijven. Bij opdracht volgen, na het aanbieden van de tekst, gemiddeld twee correctieronden waarin de opmerkingen van de opdrachtgever worden verwerkt. Mocht de opdrachtgever niet tevreden zijn ontvangt hij geen factuur.

Q Zeg tekstschrijver, auteursrecht, hoe zit dat?

Zolang de “creatieve hand van de maker” te herkennen valt, is een tekst beschermd. Een © teken boezemt misschien bij een enkeling ontzag in, voor een auteur voegt het niets aan zijn of haar rechtsbescherming toe. Zonder toestemming mag bij wet de tekst toch al niet worden gebruikt. Sterker nog: een tekstschrijver kan zich, binnen de grenzen van de redelijkheid, verzetten tegen aangebrachte veranderingen van zijn (of haar) bij elkaar verzonnen woordenbrij.

Q En stageplaatsen?

Hebben wij niet; doen alles liever zelf.