FAQ

Jacob van de tekstschrijvers in gesprek met schrijver Jules Deelder.
Afbeelding ter ondersteuning van pagina over tarieven.
Jules Deelder vraagt raad aan tekstschrijver Jacob

Over tarieven, aanpak, auteursrecht en stageplaatsen

Q Hoe gaan de tekstschrijvers te werk, wat is hun aanpak?

Na een inventariserend gesprek sturen wij de geïnteresseerde een vrijblijvende offerte waarin we de doelstellingen, planning en de kosten omschrijven. Bij opdracht volgen, na het aanbieden van de tekst, gemiddeld twee correctieronden waarin de opmerkingen van de opdrachtgever worden verwerkt.

Q Zeg tekstschrijver, auteursrecht, hoe zit dat?

Zolang de “creatieve hand van de maker” te herkennen valt, is een tekst beschermd. Een © teken boezemt misschien bij een enkeling ontzag in, voor een auteur voegt het niets aan zijn of haar rechtsbescherming toe. Zonder toestemming mag bij wet de tekst toch al niet worden gebruikt. Sterker nog: een tekstschrijver kan zich, binnen de grenzen van de redelijkheid, verzetten tegen aangebrachte veranderingen van zijn (of haar) bij elkaar verzonnen woordenbrij.

Q En stageplaatsen?

Hebben wij niet; doen alles liever zelf.

Q Tarieven: hanteren de tekstschrijvers één tarief?

Nee, voor verschillende werkzaamheden hebben we ook verschillende tarieven. Hier volgen ze:

-Redigeren: 50,- per uur

Wij letten hierbij ondermeer op: ambachtelijk taalgebruik, accenten, argumenten, grammatica, herhalingen, interpunctie, mannelijk of vrouwelijk (voorbeeld: logé = vrouwelijk, logee = mannelijk). Ook controleren wij je tekst op opbouw, passief taalgebruik, samenvoegingen (voorbeeld: alle twee, allebei, onder meer, te allen tijde), verwijzingen (dat, deze, die, hij, zij), zinloze bijwoorden en overbodige bijvoeglijk naamwoorden. 

-Terugkerende opdrachten: 50,- per uur

Geef ons onderwerpen en wij schrijven jouw nieuwsbrieven of columns, compleet met feiten over je branche.

-Tekstschrijven: 70,- per uur

Als een tekst niets meer en niets minder dan een écht verhaal moet zijn.

-Webteksten: 80,- per uur

‘Google’ is gevoelig voor het gebruik van sleutelwoorden”: een frequentie van meer dan 5% wordt gezien als ‘spam’ en zal je ‘ranking’ geen goed doen. Sleutelwoorden in de paginatitel daarentegen worden logischerwijze juist wél gewaardeerd. Woorden die de inhoud van je pagina treffend omschrijven kun je het beste aan het begin en aan het einde van een pagina gebruiken. Maar er is meer

-Conceptontwikkeling: 90,- per uur

Een originele invalshoek is essentieel voor bijvoorbeeld het introduceren van een nieuw product.

-Studententarief

Wij begrijpen ook wel dat bier voor gaat en omdat je in het café geen korting krijgt, krijg je dat bij ons. Voor het omtoveren van studentenspelling naar foutloos Nederlands gelden daarom speciale tarieven. Denk aan 25% korting.